ב.ק.ס. איינגאר . תרגום: גבי דורון
תרפיה היא אומנות ריפוי המשמשת לא רק כדי לטיפל במחלות אלא גם כשיקום לסובלים מבעיות פיזיות, אורגניות, מנטליות וחברתיות.
האם יוגה יכולה לעזור באופן תרפויטי בהקלת סבלם של הלוקים בבריאותם , כך שיוכלו לנהל אורח חיים בריא מבחינה גופנית ולטפח גישה חיובית במינד?
אומנות הריפוי היוגית העתיקה נכחה, לאורך מאות שנים כתרפיה וכך תמשיך להתקיים. באופן עקרוני יוגה איננה תרפיה ,על אף שריפוי הוא אחד האפקטים המשניים שלה.
יוגה היא מדע ריפוי הרוח ואמנות איחוד הגוף, המיינד והנשמה לכדי ישות אחת שמטרתה הסופית היא מיזוג עם הרוח האוניברסאלית.
על פי ההאתה יוגה פרדיפיקה מקורן של מחלות הוא מעשה ידי האדם ( man made ) , ״מזומנות״ על ידי האדם, חלקן מושפעות מהסביבה ומחוסר האיזון הקיים גם בטבע.
על פי פילוסופיות הסאנקייה , איורוודה ויוגה ,מחלה מופיע כשמןפר האיזון , כאשר היסוד הסובייקטיבי ( פורשה/רוח ) מתערבב ביסוד האובייקטיבי ( פרקריטי/חומר).
חוסר איזון זה בא לידי ביטוי כמחלה, חולשה, עצלות, חוסר החלטיות, רשלנות, בטלנות,אי נחת, הזיה, אכזבה, חוסר יציבות, מצוקה, צער ,אי אחיזה גופנית ונשימה כבדה. הסטרס, המתח והמהירות האופייניים לחיינו העכשווים מחריפים את המכשולים הנ״ל ובאים לידי ביטוי במצב הפסיכו מנטאלי.
ולשם כך פטנג׳לי מציג את נוסחת האשטנגה יוגה - כדי שנחייה בבריאות ושלווה . ככל שהתקדם ומתקדם המדע, כך גם המחלות. תנאי החיים המודרנים הפכו חיינו לקלים יותר, התוצאה היא שגופינו הפך לעצל; מפרקים ושרירים איבדו את יכולת התנועה , הכוח והגדילה שלהם; מערכות גופניות שונות כגון מערכות הנשימה, העיכול האנדוקרינית , מערכת ההפרשה והרבייה הפכו ללא יעילות . מערכות אלה משמשות ככלי רכב עבור בריאות המיינד והרמוניית העצמי.
אסנה חורשות את הגוף הפנימי ומעוררות אספקה של אנרגיה ביולוגית ודם כדי להשקות את כל אזורי הגוף ולהביאם לתפקוד יעיל. הן גם מעוררות את האזורים החולים והפגועים בכך שתורמות ליעילות תפקודו של כל תא בגוף טרם מותו.
פראניאמה עוזרת לאחסן ולשמר אנרגיה חיונית ככוח רזרבי בשעת הצורך. דהאראנה ודהיאנה עוזרות עוזרות ביצירת שלווהנפשית .
אם כך, יוגה אינה רק תרפיה של ריפוי אלא גם פרקטיקה מניעתית לשמירה על גוף בריא וחזק, דעת בהירה ונקייה ויציבות נפשית כך שהמתרגל יהיה בריא בפנים ובחוץ.
פטנג׳אלי לא שכח את נושא הבריאות החברתית, הוא אומר שחבריות, חמלה ,שמחה ושיוויון נפש ביחס לחוטאים ולבעלי המידות הטובות הם ממרכיבי הבריאות החברתית.
אם כך, יוגה מכסה את השדה הפנימי והחיצוני למען בריאות, שמחה ואורך חיים על אף היות מטרתה האולטימטיסבת שחרור- מוקשה.
Comentarios